Thursday 8 January 2009

Cooking Sessions


CINAMON ROLL


Bahan-bahannya:
5 sudu besar gula
1 sudu beasar yis
sedikit air
3 cawan tepung"strong white floor"
1/2 cawan minyak masak
4 sudu besar susu tepung
1 sudu besar baking powder
sedikit garam
1 cawan gula perang
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk kulit kayu manis
1 cawan butter

*******************

Cara-cara membuatnya:

1. Bancuh 1 sudu gula dengan sedikit air, masukkan 1 sudu besar yis, biarkan seketika.

2. Masukkan bahan-bahan berikut kedalam mangkuk penguli, 3 cawan tepung, 1/2 cawan minyak, 4 sudu besar susu tepung, 4 sudu besar gula, 1 sudu besar baking powder, sedikit garam dan yis yang telah dibancuh tadi.



3. Uli sehingga tidak melekat, guna sedikit minyak jika ianya melekat.


4. Biarkan adunan naik 2 kali ganda, tutup mangkuk dengan kain.




5. Sementara itu cairkan 1 cawan butter.

6. Setelah adunan naik 2 kali ganda, canai sedikit adunan, sapukan butter, taburkan gula perang, serbuk coklat dan serbuk kulit kayu manis.






7. Kemudian gulung dan potong mengikut ketebalan yang disukai.




8. Susun dalan loyang pembakar, masukkan dalam oven dan bakar sehingga kekuningan.

9. Untuk topping (jika suka) : cairkan 2 sudu mentega, 3 sudu gula, sedikit vanila, sedikit serbuk kulit kayu manis, 1 sudu besar double cream dan 1 sudu besar serbuk koko.

10. Kacau atas api yang perlahan. Setelah sebati letakkan diatas roti yang telah siap dibakar.


11. Sedia untuk dimakan.



Selamat Mencuba!! :)

0 comments: